Kek, selain dibakar dalam ketuhar boleh juga dikukus. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek kukus boleh dikatakan hampir sama dengan kek yang mengunakan teknik membakar, bezanya cuma satu..lebih sesuai gunakan minyak masak berbanding mentega atau marjerin.
Bahan-bahan lain yang digunakan sama sahaja antaranya tepung gandum, gula, serbuk penaik, telur dan sebagainya.
Satu lagi perbezaan membuat kek kukus adalah cara penyediaannya. Mula-mula kita kena bahagikan bahan-bahannya kepada dua kategori berbeza, iaitu bahan yang kering dan basah. Satukan bahan kering dalam satu bekas dan bahan basah dalam bekas yang lain pula. Bila kesemua bahan itu dah sebati barulah disatukan kedua-duanya dalam bekas adunan yang sama.
Kacau kesemua bahan-bahan tersebut sehingga sebati dan masukkan ke dalam alat pengukus.
Lebih mudah nak buat kek kukus sebenarnya. Cuma kek kukus selalunya lebih lembab jadi tak sesuai kalau nak di simpan untuk tempoh yang lama.
No comments:
Post a Comment